Dezvoltarea copilului prin joacă

Jocul este activitatea prin care un copil își exersează și își dezvoltă multe dintre abilitățile și deprinderile ulterioare.

Jocul, indiferent de forma acestuia are următoarele finalități:

1. Ajută la dezvoltarea motricități fine, iar printre aceste jocuri se numără: jocuri de construcție, confecționarea de jucării din materiale naturale, introducerea bilelor pe ață etc.


2. Dezvoltarea inteligenței spațiale: puzzle, desene, jocuri de identificare a poziției silabei într-un cuvânt, elementele lipsă dintr-o reprezentare prezentată anterior, jocuri cu numere, jocuri de completare a unor modele prezentate prin obiecte , numere, desene etc.











3. Dezvoltarea gândirii divergente: jocuri cu cuburi colorate, jocuri cu cuvinte ascunse etc


4. Dezvoltarea gândirii simbolice: jocul domino matematic, jocul de cărți, mimă.

5. Dezvoltarea  gândirii convergente: gruparea numărului dat de obiecte , gruparea pe categorii în funcție de  formă, culoare etc.

6. Dezvoltarea abilităților de anticipare: jocuri cu bețișoare ( „care ia ultimul bețișor de pe masă pierde”)


După cum am văzut jocul este o etapă importantă în viața fiecărui copil deoarece prin intermediul acestuia ne dezvoltăm cele mai importante deprinderi și abilități, și altele în afară de cele prezentate mai sus, printre care: abilitatea de a lucra în echipă și de a respecta regulile jocului în echipă, respectarea părerilor celorlați membrii din echipă. Copilul își dezvoltă abilități și deprinderi de care va avea nevoie în viitoare, care vor deveni indispensabile pentru viața acestuia și de asemenea pentru dezvoltarea lui.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Jocul-modalitate de instruire-învățare-evaluare

Beneficiile jocului în învățare și dezvoltare