Dezvoltarea creativității prin joc






Creativitatea este considerată ca fiind o capacitatea a copilului de a realiza lucruri noi și inovatoare, ei bine, această capacitate a copilului o putem identifica în momentul în care acesta se joacă, atunci vom putea vedea  că unele lucruri care pentru noi sunt banale, obișnuite fără vreo importanță, pentru copii aceleași lucruri prin viață și devin cele mai fascinante lucruri din viața lor. Lucrând cu copiii și observându-i în momentele când aceștia se joacă, am putut vedea câtă imaginație pot avea unii copii, prin simplul fapt că unele lucruri ce păreau fi simple obiecte de decor sau mobilier pentru ei, acestea se transformau în castele  cu soldați , cu prinți și prințese și multe altele. 
Văzând aceste lucruri am ajuns la concluzia că prin joc , copiii își dezvoltă creativitatea și își dau frâu liber imaginației , fac dintr-un joc simplu, un joc fascinant , plin de viață . Creativitatea face parte din viața copilului deoarece îl va ajuta să pe parcurs să iasă din mai multe situații dificile, tocmai de aceea trebuie să sporim dezvoltarea creativității copilului așa cum știm noi mai bine, iar cea mai bună alegere este jocul. 
De asemenea, creativitatea unui copil , precum și dezvoltarea acesteia ține de mai mulți factori destui de importanți , ținând cont și de faptul că, fiecare copil se dezvoltă diferit, fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare, iar acești factori sunt destul de importanți în dezvoltarea creativității copilului; acești factori sunt:
  • personalitatea copilului
  • comportamentul părinților față de copil
  • mediul social în care trăiește copilul
  • modul în care este tratat de cei din jur, educatoare etc
  • sistemul de învățământ
  • capacitatea intelectuală
  • timpul petrecut alături de părinți etc

Un alt lucru destul de important în dezvoltarea creativității copilului constă în stimularea copilului și în încurajarea acestuia în ceea ce zice, de exemplu dacă acesta spune că, liniile pe care le-a desenat pe foaie sunt un castel , cu prințesa ce își așteaptă prințul, ceea ce trebuie să facem noi este îl încurajăm , și să îi spunem : „ Da, chiar! Și ce frumos ai desenat castelul” ba chiar să continuam noi să îl stimulăm să ne povestească și mai mult despre desenul realizat. 

Cu alte cuvinte, creativitatea unui copil nu se dezvoltă doar de la sine, ci trebuie să o sporim , să o fructificăm , doar așa copilul se va dezvolta armonios în ceea ce privește creativitatea. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Dezvoltarea copilului prin joacă

Jocul-modalitate de instruire-învățare-evaluare

Beneficiile jocului în învățare și dezvoltare