Beneficiile jocului în învățare și dezvoltare

Așa cum am prezentat în postările anterioare, jocul ocupă o etapă importantă în viața copilului, și odată cu acest  lucru aduce și beneficii pe care le are în învățare și dezvoltarea copilului.
Printre aceste beneficii, se numără:

  • dezvoltarea competențelor: jocul încurajează eforturile și realizările copilului, deoarece oferă provocări, iar pentru a atinge aceste realizări , trebuie să îți maximizezi abilitățile 
  • dezvoltarea încrederii în sine: a avea de- a face cu un joc și cu dificultățile pe care acestea le aduce, construiește încrederea de sine și abilitatea de a face față oricărei situații.
  • dezvoltarea procesului de gândire: jocul contribuie la atingerea concluziilor,la adresarea întrebărilor și a gândirii creative.
  • oferă un mediu sigur și plăcut: atunci când ne jucăm , suntem într-un mediu pozitiv, amuzant, sigur și lipsit de stres . jocul este sigur și nu prezintă o unealtă de amenințare,  ce poate fi folosit pentru a atinge scopuri  mai importante decât jocul însuși.
  • învățarea prin explorare contribuie la îmbunătățirea memoriei:scopul învățării prin joacă este crearea unei experiențe de  de învățare  pentru a ajunge la o învățare eficientă.
  • dezvoltarea abilităților de soluționare  a problemelor : jocurile dezvoltă imaginația și creează experiență în a găsi  noi modalități creative   de a rezolva probleme .  Jocurile implică învățare și curiozitate naturală,  cresc motivarea și contribuie  la crearea unui potențial  de învățare de la vârste fragede. 
Dar pentru ca învățarea prin joc să fie eficientă, trebuie să se țină cont de următoarele criterii:

1. integrarea elementelor, și aici mă refer la combinarea tuturor simțurilor de care dispune copilul și  care îl va ajuta în învățare: vederea și auzul , împreună cu acțiunea, curiozitatea și gândirea pot produce o învățare eficientă. 


2. relevanța jocului: este destul de important ca joc să fie relevant pentru ceea ce urmărim ca un copil să învețe, să urmărească acele aspecte pe car dorim să le învețe.


3. potrivirea jocului pentru categoria de copiii: jocul să fie potrivit pentru vârsta copilului , capacitățile acestuia, să nu fie nici prea simple, riscând ca în cele din  urmă să își piardă interesul, dar nici complicat pentru vârsta lui, ca astfel să simtă că nu este în stare să îl ducă până la capăt.


 4.simplitate: cu cât sunt mai simple , iar regulile acestuia sunt mai ușor de urmat, cu atât  este mai ușoară concentrarea pe conținutul educați

5.plăcere și experiență: principalul avantaj al învățării prin joacă este experiența amuzantă, așadar este foarte important ca jocul să fie interesant, plăcut și provocator 


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Dezvoltarea copilului prin joacă

Jocul-modalitate de instruire-învățare-evaluare