Despre joc și învățare




Jocul.... când vorbim despre joc ne ducem cu gândul la copilărie , la momentele în care ne bucuram de orice lucru mărunt, la cum alergam voioși desculți prin iarba verde,cum  culegeam flori de oriunde apucam și i le duceam mamei sau făceam brățări,coliere , cum alergam  prin ploaie fără să ne pese că vom răci. Iar cea mai mare bucurie era să ne jucăm cu zăpada cea moale și albă precum laptele, să ne adunăm la săniuș și să ne întrecem în curse pe valea satului în care locuiam, să ne batem cu zăpadă , dar și să facem oameni de zăpada. 
Pentru mulți dintre noi jocul însemna bucurie și libertate fiind și cea mai plăcută activitate  pentru toți copii. De cele mai multe ori , prin joc ne simțim liber facem tot ceea ce simțim în momentul respectiv, dăm frâu imaginației și creăm o lume numai a noastră.
Jucându-se, copilul își satisface nevoia de activitate, de a acționa cu diferite obiecte , de a se transpune în diferite roluri și situații care îl aproprie de realitatea care îl înconjoară, și putem observa de foarte multe  ori în jocul unui copil că acesta se transpune în diferite roluri, printre care: este mamă pentru jucăriile acestuia, le hrănește , le îmbracă le pune la somn , este doctor sau polițist  și multe alte roluri pe care și le însușește.
Din cele spuse putem concluziona că, jocul este cea mai importantă etapă din viața fiecărui om, care ne permite să avem o dezvoltare armonioasă. De asemenea, un lucru foarte important de menționat este că, jocul este principale formă de învățare, în acest mod copilul nu va mai simți nicio presiune, nu se va simți obligat să învețe , ci putem observa că acesta va reține mult mai multe lucruri prin joc decât dacă el ar fi simțit acea presiune și obligație să învețe.
Pe de altă parte, când vorbim despre învățare e ducem cu gândul la activitatea strictă de la școală unde profesorul predă , iar elevul trebuie să învețe , activitate ce nu în atrage deloc pe elevi/copii.
Însă, pe lângă acest caracter rigid al procesului de învățare văzut de mulți în acest mod, activitatea de joc vine să armonizeze procesul de învățare , iar noi auzim destul de des sintagma ”JOC DIDACTIC„
Ce este jocul didactic? Jocul didactic este o metodă cu  o gamă largă de aplicabilitate  într-un caracter mai atrăgător activitățile școlare, de asemenea este un mijloc important în educație  ce contribuie la dezvoltarea capacității creatoare a copilului. Este destul de îmbucurător faptul că, în activitatea de învățare și predare  se folosește jocul deoarece este o bună modalitatea de a-i atrage pe copiii spre învățare și să învețe din plăcere pentru ca, respectivele cunoștințe să rămână întipărite în mintea copilului.
Haideți să ne jucăm și să în lăsăm și pe ceilalți să se joace, dar mai ales pe copii și veți vedea cum vor radia de fericire și veți putea citi fericirea și împlinirea de pe chipul loc.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Dezvoltarea copilului prin joacă

Jocul-modalitate de instruire-învățare-evaluare

Beneficiile jocului în învățare și dezvoltare